Hoe werkt brainspotting?

Hoe wij iets beleven (stress of uitdaging, angst of vertrouwen, vrolijk of somber) wordt bepaald door onze eerdere ervaringen. Wanneer negatieve ervaringen om wat voor reden dan ook niet goed verwerkt zijn, blijven ze achter in het onbewuste brein; als bevroren programmeringen die beleving en gevoel blijven bepalen.

Brainspotting is ontwikkeld uit EMDR bij de begeleiding van topsporters: het ontsluit en ontwikkelt die onderliggende programmeringen. Door de aandacht te richten op de fysieke beleving van wat je belemmert of wat je wil bereiken of versterken, wordt het cognitieve denken omzeild. De zorgvuldig afgestemde begeleiding creëert het frame om volledig en zonder oordeel aanwezig te zijn bij wat je in het moment ervaart.

De technieken van brainspotting werken met oogposities (brainspots) die via het autonome zenuwstelsel aan de fysieke beleving verbonden zijn. Het focussen op zo’n brainspot biedt een rechtstreekse ingang in de diepere lagen van de hersenen, waar emoties en overlevingsreacties (flight, fight, freeze) gereguleerd worden en innerlijke programmeringen hun fundament hebben.

De combinatie van mindfulness èn diepe focus op het thema reactiveert het zelforganiserend vermogen van het brein om oude, bevroren programmeringen op te lossen en tot een nieuwe optimale organisatie te komen. De speciale biolaterale muziek ondersteunt het proces.

Dit brengt een fundamentele en razendsnelle ontwikkeling op gang. Belemmeringen verdwijnen of worden juist bron van kracht bij verdere ontwikkeling. Positieve belevingen, bijvoorbeeld van kracht of vertrouwen, breiden uit in kracht en werking op andere terreinen.

Hoe werkt brainspotting?


Voor wie?


Brainspotting is breed toepasbaar. Vanuit mijn persoonlijke ervaring en affiniteit werk ik met mensen die fundamenteel willen ontwikkelen: in sport, organisaties of privé en met hoogbegaafden en kinderen.

Thema’s zijn iedere beleving die je belemmert of waar je last van hebt.

spanning, stress, weerstand (tegen verandering, werk, school), faalangst of andere angst, prestatiedruk, verdriet, boosheid, frustratie, somberheid, geen energie, te veel zorgen maken, problemen met motivatie, niet kunnen concentreren, verwerking van heftige, emotioneel beladen gebeurtenissen, de beleving van fysieke klachten of blessures.

Maar ook: ontwikkeling, zelfvertrouwen, meer bij jezelf komen zodat je beter weet wat je echt wil, grenzen verleggen, prestatieverbetering, creatieve uitingen, uitvoerende kunsten.

Ook heb ik ervaring in begeleiding bij stoppen met roken of andere verslaving.

Voor letterlijk ieder gevoel en iedere beleving zijn er ingangen in het onbewuste brein, vanwaar het brein zelf de organisatie kan optimaliseren.

Brainspotting is een innovatieve, neurofysiologische methode, die ik inzet in coaching. Ik ben aangesloten bij de NOBCO, de beroepsvereniging voor professionele coaches. Alle contacten zijn vertrouwelijk. Coaching wordt mogelijk vergoed door werkgevers in het kader van ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid.

Wil jij bespreken of brainspotting jou zou kunnen helpen met wat jou belemmert en wat jij wil bereiken? Ik ga graag met je aan de slag om jouw doelen te bereiken!

Hoe werkt brainspotting?