Spanning – onzekerheid – angst – boosheid – verdriet

Boosheid, verdriet , weerzin, vermoeidheid etc zijn fysiologische reacties van je lichaam, die een functie hebben in het handhaven of herstellen van een goed evenwicht in je lichaam en in je leven.

Vermoeidheid bijvoorbeeld maakt dat je rust neemt, boosheid dat je in actie komt wanneer iemand over je grenzen gaat, verdriet dat je de ruimte en troost zoekt om te verwerken, zodat je daarna weer verder kan met je leven.

Spanning ontstaat als je gevoelens wegmaakt. Wanneer je aandacht geeft aan de lichamelijke beleving van spanning, vermindert deze en kom je vanzelf bij het gevoel er onder. Als je spanning geen aandacht geeft, maar negeert of probeert weg te maken, kan die zich ontwikkelen tot allerlei soorten angstklachten, lichamelijke klachten en uiteindelijk paniek. De weg terug is: aandacht geven aan de spanning en de gevoelens onder de spanning verwerken.

Als je liefdevol en zonder oordeel aanwezig kunt zijn bij je gevoelens en die op een fijne manier kunt delen, worden negatieve ervaringen verwerkt en lost de lading op.

Wanneer negatieve ervaringen om wat voor reden dan ook niet goed verwerkt worden, blijven ze achter in het onbewuste brein, vanwaar ze steeds wanneer ze geraakt worden, dezelfde fysieke overlevingsreactie (vluchten, vechten, bevriezen) of hetzelfde gevoel blijven geven. Wat je daarvan merkt is vastzittend gevoel of steeds terugkerend gevoel waarvan de lading of de heftigheid niet goed bij de situatie past. Bijvoorbeeld verdriet dat niet opklaart respectievelijk te veel of te vaak boos zijn. Als je dit herkent en je komt er zelf niet verder mee, is het fijn om daar wat extra hulp bij te krijgen. Brainspotting kan je er goed mee helpen.

Brainspotting is een innovatieve methode om onverwerkte ladingen in het onbewuste brein op te sporen en te verwerken, zodat je weer verder kan met je leven na verdriet, oude boosheid oplost, spanning verdwijnt, en voortdurende of steeds terugkerende angst niet meer nodig is. Lichamelijke klachten kunnen dan ook verbeteren.

Heb jij last van:

Spanning, stress

Heb je last van spanning, stress, werkdruk of andere drukte, je opgejaagd voelen, het voortdurende gevoel te moeten presteren, het gevoel steeds te moeten voordat je aan willen toekomt? Wanneer het je niet lukt om los te laten en te ontspannen, kan aanhoudende spanning ertoe leiden dat je slecht slaapt, je steeds minder fit voelt, lichamelijke klachten krijgt, steeds minder effectief wordt, steeds minder overzicht hebt, steeds minder toekomt aan de mensen en dingen waar je van houdt etc. Je houdt jezelf misschien voor dat het aan de omstandigheden ligt, dat je gewoon nog harder moet werken of dat het in jouw situatie niet anders kan, maar het kan wel degelijk anders!

Brainspotting is een innovatieve methode om onderliggende lading die je spanning en stress geven fysiek en fundamenteel op te lossen. Wil jij bespreken hoe het jou zou kunnen helpen met wat jou belemmert en wat jij wil bereiken? Ik ga graag met je aan de slag om jouw doelen te bereiken!

Onzekerheid

Voel je je onzeker of minderwaardig over wie je bent, wat je kan, in jezelf of in contact met andere mensen en lijkt dat gevoel onbereikbaar en onaantastbaar wat er ook voor positiefs gebeurt? Ook deze gevoelens zijn programmeringen van je onbewuste brein, die ontstaan zijn uit negatieve ervaringen die om wat voor reden dan ook onvoldoende verwerkt zijn en daarom vanuit je onbewuste brein nog altijd je gevoel en beleving bepalen. Het is wel degelijk mogelijk om de onderliggende ervaringen alsnog te verwerken en een gevoel te ontwikkelen van thuis zijn in jezelf en van daaruit voelen wat jij echt wil en dat in de wereld zetten; liefdevol en constructief in plaats van jezelf ondermijnend en veroordelend.

Brainspotting is een innovatieve methode om innerlijke programmeringen die beleving en gevoel bepalen, fysiek en fundamenteel op te lossen. Wil jij bespreken hoe het jou zou kunnen helpen met wat jou belemmert en wat jij wil bereiken? Ik ga graag met je aan de slag!

Angst

Heb je last van angst: bijvoorbeeld faalangst, angst om in het openbaar te spreken of voor sociale situaties?

Angst is ontzettend ondermijnend: de heftigheid op het moment zelf, maar ook de wetenschap dat het steeds weer de kop op steekt en hoe het je bewust en onbewust beperkt. En zelfs als je een manier gevonden hebt om er mee om te gaan – meestal een vorm van vermijding of wegduwen – kost het je ongemerkt veel energie, die je ook aan iets anders zou kunnen besteden. Irreële angst (dat wil zeggen angst die je voelt terwijl je niet werkelijk in gevaar bent of meer angst dan bij de situatie past) is direct of indirect te herleiden tot negatieve ervaringen die om wat voor reden dan ook niet goed verwerkt zijn en steeds wanneer ze geraakt worden dezelfde heftige (fysieke) beleving blijven geven. Wanneer dergelijke onderliggende ervaringen in het onbewuste brein alsnog verwerkt worden, kan de angst oplossen.

Het kan wel degelijk anders: vrij en onbelemmerd!

Brainspotting is een innovatieve methode om innerlijke programmeringen die beleving en gevoel bepalen, fysiek en fundamenteel op te lossen. Wil jij bespreken hoe het jou zou kunnen helpen met wat jou belemmert en wat jij wil bereiken? Ik ga graag met je aan de slag!

Boosheid

Heb jij last van frustratie, ergernis, boosheid? Merk je dat je snel geërgerd bent of geeft je omgeving dat aan je terug? Misschien houd je jezelf voor dat het aan de omstandigheden ligt: een frustrerende situatie of drukke kinderen, maar ergens weet je wel dat het daar niet echt aan ligt en wil je er ook graag vanaf. Wat je raakt en hoeveel last je daarvan hebt, heeft in eerste instantie met jezelf te maken.

Beleving en gevoel worden bepaald door persoonlijke programmeringen op basis van eerdere ervaringen in je leven. Wanneer negatieve ervaringen onvoldoende verwerkt zijn, blijven ze als het ware in primitieve survivalmode (vechten, vluchten of bevriezen) achter in het onbewuste brein. Vandaar uit kunnen ze steeds opnieuw getriggerd worden en dan dezelfde beleving en hetzelfde (fysieke) gevoel geven als in de vroegere onverwerkte situatie. Met alle negatieve gevolgen van dien, voor jezelf en voor je omgeving. Oude, niet bij de huidige situatie passende boosheid, kan beschadigend zijn. Evenals het structureel proberen in te houden: boosheid is een fysiologische reactie van je lichaam die vraagt om verwerkt te worden, niet weggemaakt.

Brainspotting is een innovatieve methode om lading zoals boosheid fundamenteel op te lossen, zodat de fysieke beleving niet meer steeds omhoog komt. Wil jij bespreken hoe dit jou zou kunnen helpen met wat jou belemmert en wat jij wil bereiken? Ik ga graag met je aan de slag!

Verdriet

Verdriet hoort bij het leven, alleen al omdat het leven eindig is en iedereen uiteindelijk zijn eigen weg te gaan heeft. Zowel onze eigen keuzes als dingen die ons overkomen, kunnen verdriet oproepen over wat niet is, niet was en misschien nooit meer wordt: onvervulde behoeften, scheiding, ruzie, verlies van mogelijkheden, contacten, werk, gezondheid of de dood van een geliefd persoon.

Verdriet is een fysiologische reactie van je lichaam, die maakt dat je ruimte neemt om te verwerken, om stil te staan bij wat er mooi was en wat je mist, om je heftige gevoel met anderen te delen, te huilen en gaandeweg tot aanvaarding van de nieuwe situatie te komen en een nieuw perspectief te vinden om verder te kunnen.

Wanneer je het gevoel hebt dat je overspoeld wordt en verwerking om wat voor reden dan ook stagneert, kan brainspotting je helpen om de lading te verminderen en tot goede verwerking te komen. Dat geldt zowel voor verdriet van lang geleden, of je het nou aan bepaalde, specifieke gebeurtenissen kunt koppelen of niet, als voor verdriet naar aanleiding van gebeurtenissen in het recente verleden. Vaak is het zo dat nieuw verdriet het oude verdriet weer oproept, waardoor ook dat weer in alle hevigheid voelbaar is.

Brainspotting kan de feitelijke situatie niet veranderen, maar wel helpen om het verdriet te verwerken en de beleving te veranderen, zodat je meer rust krijgt en bijvoorbeeld kan koesteren wat er mooi was. Ook helpt het je om nieuwe bronnen in jezelf te vinden en te versterken, zodat je weer nieuw perspectief kan voelen hoe het verder kan met je leven zoals het er nu is komen uit te zien.

Wil jij bespreken hoe brainspotting jou zou kunnen helpen met wat jij (nog) te verwerken hebt, zodat de lading vermindert en ruimte voor een nieuw perspectief kan ontstaan? Ik help je er graag mee!