Topsport en andere (top)prestaties

Een uitgebreid wetenschappelijk onderbouwd artikel over brainspotting in topsport is het artikel Using Neuroscience to overcome mental blocks and optimize your nervous system.

Grenzen verleggen, innerlijke programmeringen verbeteren, topprestaties.

Belemmering en groei zijn twee kanten van dezelfde medaille. Welke je ervaart, wordt bepaald door waar je op dat moment staat. Ik kan je helpen met beide: fundamenteel oplossen wat je belemmert en versterken wat je helpt om te groeien. Algemene bijwerkingen zijn een versnelde ontwikkeling, meer rust en vertrouwen en een betere verbinding met jezelf en de mensen om je heen.

Ook als topsporter, manager, leider, kunstenaar of iemand met andere bijzondere talenten ben je in de eerste plaats mens. Een mens die zoals alle mensen kwetsing, angst en onzekerheid heeft gekend en gaandeweg manieren heeft ontwikkeld om daar zo min mogelijk last van te hebben. Daar bovenop heb je ook op de weg die je met je talent hebt afgelegd, ervaringen opgedaan die je bewust of onbewust met je meedraagt en die wanneer ze geraakt worden, je beleving en gevoel negatief beïnvloeden. Dergelijke ervaringen en hoe goed je die verwerkt hebt, bepalen je innerlijke programmering en de mate waarin jij in staat bent om voluit te gaan en jezelf te overstijgen.

Om echt voluit te kunnen gaan en je grenzen te verleggen, moet je mentaal en fysiek onbelemmerd zijn, kunnen focussen op het hier en nu en volledig op jezelf vertrouwen. In die toestand kunnen reflexen, zelfvertrouwen, persoonlijke krachtbronnen, kwaliteiten en vaardigheden bij elkaar komen in een flow, waarin uitzonderlijke prestaties mogelijk worden.

Naast training van vaardigheden, is het vooral die mentaal-fysieke toestand, waarmee je je grenzen kunt verleggen. De topsport is een mooie metafoor, maar in feite geldt dit ook voor prestaties op ieder ander gebied: zakelijk, creatief, persoonlijk, voor wie er alles uit wil halen wat er in zit!

Alle negatieve ervaringen, stressreacties en negatieve gevoelens die nog in je systeem aanwezig zijn, evenals de (in)spanning om ze uit je bewustzijn te houden, werken belemmerend. Signalen daarvan zijn vermoeidheid, onzekerheid, negatieve spanning, faalangst, somberheid, teveel nadenken, te hard werken, lichamelijke klachten, een minder soepele motoriek mogelijk met micro-freezes, het ontbreken van zin, energie en plezier, weinig vooruitgang en achterblijvende prestaties.

Wanneer de negatieve ervaringen die aan de basis van de stressreactie of negatieve beleving liggen, alsnog worden verwerkt, lost de lading op of gaat zelfs positief werken.

Ook blessures, pijn en lichamelijke klachten zijn een beleving. Vermindering van de lading geeft minder last en kan het fysieke herstel ten goede kan komen.

In je systeem aanwezige positieve ervaringen zijn jouw bronnen van kracht en prestaties. Door hierop te focussen kunnen deze worden uitgebreid: in kracht en naar andere gebieden.

Dus of je je nou bewust bent van belemmering of gedreven bent om jezelf steeds verder te ontwikkelen: brainspotting biedt een fundamentele boost voor je ontwikkeling, die je op alle terreinen van nut zal zijn.

Wil jij bespreken hoe brainspotting jou zou kunnen helpen met wat jou belemmert of wat jij wil bereiken? Ik help je graag om jouw doelen te bereiken!